“Zou moeten”

“Zou moeten”

Daar lees ik het weer: “zou moeten”. Een veel gelezen of gehoorde combinatie. Meestal wanneer het juist niet gebeurt! Voor mij zijn deze woorden een hele grote waarschuwing. Vaak wijzen ze op een onrealistische verwachting en om zelf niet in beweging te hoeven komen.

Voor mezelf?!

Ikzelf?! “Dat schroefje zou moeten passen, verzucht ik bij het klussen”. De realiteit.. Hij past niet dus niet. Waarom zou hij dan wel moeten passen? Tja, ik heb het schroefje gekozen, dus als het niet past is de onprettige waarheid dat IK blijkbaar niet in staat was het juiste schroefje te kiezen. Vakkundig heb ik zojuist mijn gevoel van falen op het arme schroefje afgereageerd. Zo kan ik weer lekker verder zonder op mezelf te reflecteren. Ik leer NIETS. Er volgen nog heel veel schroefjes die zouden moeten passen.

Voorbeeld uit bedrijven

“Medewerkers zouden toch gewoon loyaal moeten zijn”. De realiteit, ze zijn het niet altijd. Dus zal je als bedrijf, manager, collega iets moeten doen om die loyaliteit te verdienen of om bestand te zijn tegen de gevolgen van niet loyale medewerkers. Maar dat is moeilijk, dus verzuchten we “zouden moeten” en creëren zo onze mythe die ons voor ons gevoel ontslaat van actie ondernemen.

En jij?

Wanneer gebruikte jij deze woorden en probeerde jij er wat mee te vermijden?