Advies

Vanuit mijn achtergrond geef ik advies op alle gebieden rondom verandertrajecten. Dat kunnen organisatieveranderingen zijn (zoals agile en digitale transformaties). Het kunnen ook proces en ICT veranderingen zijn. Ik heb ervaring vanaf strategie tot en met realisatie. Die ervaring bestrijkt het vormgeven, aansturen, organiseren en de daarbij gebruikte methodieken.

Mijn kracht

Mijn kracht bij advisering ligt er in dat ik goed ben in analyse maar nog beter in synthese. Ik ben snel van begrip en leg snel, veel en vaak originele verbanden. Ik combineer dat met goed luisteren, maar nog beter, horen wat er gezegd en wat er niet gezegd wordt. Mijn ervaring in grote en kleine organisaties gecombineerd met mijn coaching helpen me de invloed van belangen, onzekerheden, verschillende agenda’s, onderlinge misverstanden, etc. mee te nemen in adviezen. Een goed advies dat niet gedragen wordt is zinloos. Een redelijk advies met draagvlak is beter. Een goed advies met daarbij de route om het gedragen te krijgen is natuurlijk het beste. Dat inschatten doe ik door “de bril op te zetten” van de organisatie die ik adviseer. Door die bril kijkend moet ik denken dat de organisatie er wat in zal zien. Zij moeten er uiteindelijk uitvoering aan willen geven en met de resultaten leven!

Ik heb een groot deel van mijn werkende leven in een mix van organiserende en adviserende rollen gewerkt. Daardoor adviseer ik vanuit pragmatische haalbaarheid maar ben ik er zeker niet vies van om vanuit advies door te gaan naar realisatie. Dat vind ik ook belangrijk; adviseren met in mijn achterhoofd dat ik ook “beloond kan worden met de uitvoering ervan”. Dat houdt me scherp op de uitvoerbaarheid van mijn adviezen. Bij adviseren hoort ook het creëren van draagvlak voor de uitvoering, het maakt dan niet uit of je dat zelf gaat doen of over laat aan een ander.

Ik ben op mijn best op het snijvlak van strategie, business, veranderorganisatie en operatie. Ik ken ze allemaal en spreek de verschillende talen. Ook hier ligt mijn kracht in “joining conversations”. Ik verbind me aan de gesprekken en verbind de gesprekken en sprekers met elkaar. Ik ben dankzij mijn onafhankelijke positie “meervoudig partijdig”. Dat betekent dat ik de belangen en rollen van iedereen erken en waarde geef. Ik ben er tegelijk ook scherp op dat iedereen elkaars belangen erkent en op waarde mee weegt. Goede adviezen en besluiten komen voort uit het goed organiseren van dat krachtenveld.

Trusted advisor

Ik herkende me al vroeg in de principes van de “trusted advisor”. Met name de “trust equasion” was voor mij herkenbaar en verhelderend. Hoe meer je vertrouwd wordt als adviseur, des te beter worden je adviezen en des te beter worden ze door je klant overgenomen. Het vertrouwen wordt bepaald door de som van je geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en “intimiteit” maar dan gedeeld door je zelfgerichtheid. Zelfgerichtheid is bijvoorbeeld luisteren met je eigen idee in je achterhoofd, kijken met je eigen beelden voor ogen, adviseren vanuit je eigen normen en waarden. Het is ook overtuigd zijn van je eigen gelijk. Bij advisering gaat het juist om luisteren naar de organisatie, kijken door de bril van de organisatie, redeneren vanuit de normen en waarden van de organisatie. Met andere woorden; hoe geloofwaardig en betrouwbaar je ook bent, hoe goed je relatie met je klant ook wordt, het moet altijd blijven draaien om de klant.

Interim professional

Als interim professional verbind ik me graag aan de organisatie. Dat kan vanuit verschillende rollen en in verschillende kennisgebieden zijn. In hoofdlijnen geef ik het hier weer. Het beste is dit te halen uit mijn cv.

(agile/digital) transformatie coach
transformatie consultant
change manager
intern adviseur
project manager
product owner
business architect
business analist (met name enterprise analyse)
(scaled) agile (en transformaties)
digital transformation
finance
banking
Overheid
regulations (compliance, risk management)
payments
spoorwegen
spoorwegveiligheid