Soorten individuele coaching

Wat zijn al die soorten individuele coaching?

De verschillende soorten coaching hebben vaak te maken met een specifieke doelgroep (denk aan expat coaching, management coaching, etc.). Ook zijn er vormen die gericht zijn op het soort vragen die je hebt (zoals loopbaan coaching) of op de gebruikte methodes (bijvoorbeeld wandel coaching). Life coaching is een overkoepelende term waarbinnen vrijwel alle vragen kunnen vallen. Een goede coach kan je in principe met al die vragen helpen.

Alle vormen van coaching proberen je leven succesvoller en gelukkiger te maken door je grootste talenten en passies te realiseren. Coaching richt zich op tastbare vraagstukken, “hoe kan ik iets bereiken“. Vragen die meer op je geestelijk welzijn gericht zijn (verwerking van dingen, d

e zin van het leven, etc.) vallen eerder onder counseling. Vragen bij coaching kunnen zowel over werk als privé gaan. Je krijgt door coaching uiteindelijk ook meer zelfvertrouwen en minder stress.

De verschillende ondersoorten van coaching zijn vaak gebaat bij verschillende methoden. Sommige coaches specialiseren zich daarin. Ook is het vaak makkelijker voor je coach om zich in te leven wanneer je vragen aansluiten op de ervaring van de coach. Maar, het kan voor je coach ook een valkuil zijn; te veel herkenning maakt de coach soms blind voor creatieve oplossingen. Ook een coach kent die groef in de plaat. Dus, noodzakelijk is ervaring met je vragen niet. En wellicht is het soms zelfs beter als je hem als coach niet hebt.


Management/executive coaching

Team, organisatie, management en executive coaching

Wanneer "management of executive coaching"?

Ik richt me bij coaching van (senior) management/executives op de mens. De onderwerpen voor managers en executives kunnen wat verschillen maar het coach traject en de eisen aan de coach zijn niet heel anders. Als manager of executive reflecteer je natuurlijk regelmatig op je persoonlijk functioneren, je leiderschap, je aanpak bij lastige besluiten, etc. Het is meestal niet eenvoudig om hierover binnen de eigen organisatie te sparren. Er zijn persoonlijke belangen. Er is politiek. Collega's en medewerkers voelen zich door je positie niet altijd vrij om te zeggen wat ze denken. Bovendien heb je soms behoefte aan een outside-in blik van iemand die niet "besmet" is met de bedrijfscultuur, iemand die nog niet blind is voor de bedrijfslogica (waar je je soms los van moet maken om verder te komen). Maar dan wel iemand die voldoende snapt hoe het in (grote, complexe) bedrijven werkt zodat je niet alles uit hoeft te leggen. Herken je dit? Dan is management/executive coaching misschien wat voor je.

Je kan in principe met alle coachvragen bij mij terecht. Meer algemene informatie over individuele coaching vindt je op deze pagina. Denk je dat je door mij gecoacht wil worden? Mail of bel me dan, of kijk even bij mijn tarieven.

Wat houdt management/executive coaching dan in?

Ik begeleid je bij je zoektocht naar nieuwe inzichten over je (persoonlijk-) leiderschap. Jouw situatie staat centraal in een vertrouwelijke, veilige en uitdagende omgeving waarin ruimte is voor eerlijke reflectie. Mijn coaching is erop gericht je te helpen om vanuit authenticiteit op basis van je eigen kernkwaliteiten de zaken aan te pakken. Ik hoef je niet te vertellen wat het beste is voor je bedrijf, dat weten jij, je managementteam en je medewerkers vele malen beter dan ik! Ik kan er wel met je over sparren.

Ik laat je wel vanuit je eigen authenticiteit je visie over jezelf als leider en leidinggevende leren kennen. Leiderschap is geen aangeleerd trucje, daar kijken collega's en medewerkers direct doorheen. Maar laten we eerlijk zijn, zonder persoonlijk leiderschap kom je niet op een management positie dus het is de vraag hoe je jou persoonlijk leiderschap kunt laten werken voor wat je organisatie en medewerkers nodig hebben! We zoeken samen hoe je die leiding kan geven vanuit je eigen hart, je kernkwaliteiten, identiteit en zingeving. Zo wordt je leiderschap authentieker. Je kan je leiderschap nog beter inzetten om je doelstellingen te halen.

Wat doet ik als management/executive coach niet?

Ik geef als management/executive coach geen adviezen, hoewel ik vanuit mijn achtergrond als adviseur prima met je kan sparren wanneer dat eens nodig en nuttig is. Ik vertel je ook niet wat voor leider je moet zijn. Dat is je eigen keuze. Jij moet zelf kiezen wat het beste past bij je organisatie en medewerkers en jezelf. Ik steun je daarin, maar ik word niet je grootste fan. Ik daag je wel regelmatig uit, ik spiegel en confronteer! Veel management/executive coaches adviseren vanuit hun eigen ervaring meer op de inhoud. Dat doe ik dus niet.

Management/executive coaching, maar wel een beetje anders!

Ik ben geen mentor. Ik heb genoeg met senior management samengewerkt om je gesprekspartner te zijn maar heb nog meer ervaring met allerlei andere lagen in organisaties. Daardoor kom ik zeker niet aanzetten met "the ultimate guide to the boardroom". Ik zie dit als een groot voordeel voor management coaching! Ik kan beter dan veel ex-managers aanvoelen wat je stijl doet met medewerkers. Die medewerkers die in de trend naar Agile en andere vormen van zelfsturing steeds dichter naar het hoger management opstomen. Ik kan ook de outside-in view wellicht beter vormgeven.

Is dat wel wat voor mij?

Dat kun je het beste ervaren in een kennismakingsgesprek. Je kan bij mij risicoloos een intake gesprek doen. Ik geef 100% korting als je na het gesprek besluit dat je er niets uit gehaald hebt en niet verder wil met de coaching. Wil je met me uitzoeken of door mij gecoacht wil worden? Mail of bel me dan, of kijk even bij mijn tarieven.

 


Start-up coaching

De uitdagingen van een start-up ondernemer

Je hebt een fantastisch idee en je hebt besloten er (je) werk van te gaan maken! Het bruist en het borrelt. En dan komt langzaam de realiteit weer om de hoek met vervelende details, sceptische mensen, kritische mensen en mensen met goede maar lastige praktische vragen. Je begint te twijfelen over je verdienmodellen. Investeerders bedelven je onder vragen.

Dan wordt het ineens moeilijk om te blijven bruisen en borrelen. Je verliest misschien wel de verbinding met je creativiteit. Je gaat twijfelen aan jezelf en het idee. Ben ik wel zo goed? Is het idee wel zo goed? Er ontstaan wellicht ook spanningen tussen jou en de mensen waar je het mee doet. Die zijn vaak heel anders dan jijzelf. Misschien heb je een partner die net even een andere richting in wil.

In een start-up heb je alle fun en alle onzekerheid die een normale ondernemer gespreid over meerdere jaren tegenkomt samengebald in een korte periode. Dat doet af en toe wel wat met je! Je kan in principe met alle coachvragen bij mij terecht. Meer algemene informatie over individuele coaching vindt je op deze pagina. Wil je meer weten over hoe ik naar start-up coaching kijk, lees dan verder.

Denk je dat je door mij gecoacht wil worden? Mail of bel me dan, of kijk even bij mijn tarieven.

Start-up coaching

Als start-up coach stel ik een combinatie van verschillende vaardigheden ter beschikking. Ik schakel continu tussen verschillende rollen al naar gelang wat nodig is. Wat bied ik je?

Facilitator - Vanuit mijn kennis en ervaring als coach en als adviseur met collaboratieve processen zoals business model canvassing, project/program model canvassing, strategie vorming en initiatie van (grote) verander processen faciliteer ik creatieve sessies op dit vlak. Die sessies draaien om het vinden van antwoorden op de inhoudelijke vragen die je op dat moment hebt. Bijvoorbeeld een sessie om het verdien model aan te scherpen, de propositie scherper te krijgen, focus te krijgen op een minimum viable product, etc. Als ondernemer of medewerker ben je op dat moment druk en met de inhoud, daar ligt je passie! Maar het creatieve proces en de interactie daarbij vragen ook aandacht. Die geef ik het graag voor je zodat jullie er vol tegenaan kunnen. Ik help met het vormgeven van het proces, het vastleggen en eventueel het structureren van wat er gezegd wordt. Ik hou als coach ook het groepsproces in de gaten en zorg ervoor dat het soepel blijft lopen.

Team coach - Als facilitator kijk ik ook naar de processen in je team. Ik stimuleer of intervenieer waar nuttig en nodig. Zo gaat je kostbare tijd niet verloren aan misverstanden, vervelende discussies of ander "gedoe". Samen houden we het team gemotiveerd. Maar ik ga verder, ik praat ook graag met je over de cultuur van je start-up. Die ontstaat vaak vanzelf en onbewust. Als je gaat groeien is het goed te weten en hoe je de passie in je team overdraagt aan partners en nieuwe medewerkers. Zo kan je met een gerust hart naar de de volgende fase.

Individuele coach - Als coach ondersteun ik jou en je eventuele partner(s). Maar ik kan ook je medewerkers één-op-één coachen. Ik richt me erop om de drive en creativiteit te behouden. In een dergelijk intensieve periode wordt alles uitvergroot. Je gaat jezelf zeker tegenkomen! Zou het niet mooier zijn om van dat tegenkomen een nuttige en leerzame ontmoeting met jezelf te maken?! Één waarvan je leert en groeit? Als coach kan ik je daarbij helpen. Ik help je in contact te blijven met je kernkwaliteiten, motivatie en drijfveren om van daaruit de uitdaging aan te gaan.

Wil je (door mij) gecoacht worden of heb je vragen? Mail of bel me dan, of kijk even bij mijn tarieven.

 


Life coaching

logo life coaching

Wanneer "life coaching"?

Kan je leven succesvoller en gelukkiger? Wil je je grootste talenten inzetten om je passies te realiseren? Loop je steeds tegen dezelfde dingen aan en wil je dat patroon doorbreken? Dat kan zowel om dingen op het werk of privé gaan. Dan is life coaching wellicht wat voor jou!

Je kan in principe met alle coachvragen bij mij terecht. Meer algemene informatie over individuele coaching vindt je op deze pagina. Wil je meer weten over hoe ik naar life coaching kijk, lees dan verder.

Wat houdt life coaching dan in?

Life coaching helpt je om te ontdekken wat je kan doen maar nu nog niet doet, welke talenten je nog niet inzet, welke diepere verlangens je kunnen helpen om iets in je leven te veranderen. De antwoorden heb je al alleen heb je ze waarschijnlijk nog niet gevonden. Life coaching helpt je ze te vinden.

Wat levert het me op?

Inzicht in de vraag "onder je vraag".

Meestal is de vraag waarmee je bij een coach komt niet de vraag waar je uiteindelijk mee aan de slag gaat. De eerste vraag is meestal een symptoom van een dieper liggende vraag. Je komt bijvoorbeeld met de vraag "ik wil graag eindelijk eens dat plan gaan uitvoeren dat ik al jaren niet oppak". De vraag eronder zou kunnen zijn: "ik wil minder onzeker over mijn capaciteiten worden, ik ben bang niet te slagen". Voor een ander: "ik wil leren minder hooi op mijn vork te nemen, want ik heb nooit tijd voor dat mooie plan". Een life coach gaat in de intake met je op zoek naar jouw vraag onder de vraag. Die diepere vraag oplossen lost vaak meer op dan alleen je oorspronkelijke vraag. Zekerder worden of betere keuzes maken in wat je oppakt of laat liggen, werken in je hele leven door. Je krijgt daardoor ook nog eens meer zelfvertrouwen en minder stress.

Zelfinzicht.

Tijdens het coach traject ontwikkel je meer inzicht in jezelf. Dat komt doordat een life coach ervan uitgaat dat de antwoorden op je vragen in jezelf liggen. Duurzame verandering komt voort uit oplossingen die je zelf vindt. Dat wil niet zeggen dat de life coach je aan jezelf overlaat. Terwijl jij hard werkt aan het ontwikkelen van dat inzicht en het zoeken naar oplossingen is de life coach hard aan het werk om zich in jou in te leven. Hij zal goed naar je luisteren om echt te horen wat je nu precies zegt. Daarbij luistert hij vooral ook naar wat je niet zegt! Zo helpt hij je de plekken in jezelf te ontdekken waar je uit jezelf zelf niet komt. Dat kan spannend zijn, daarom besteedt een goede coach er ook veel aandacht aan dat jij je veilig, geaccepteerd, gesteund en begrepen voelt.

Wat doet een life coach niet?

Je krijgt je niet een kant en klare oplossing aangereikt. Je krijgt ook geen psychotherapie. Een coach gaat verder waar de psychotherapeut stopt (of niet eens begint). Een psychotherapeut helpt je "genezen", een coach helpt je beter worden.

Hoe doe je dat dan?

Dat kun je het beste ervaren in een kennismakingsgesprek. Daarom kan je bij mij risicoloos een intake gesprek doen. Ik geef 100% korting als je na het gesprek besluit dat je er niets uit gehaald hebt en niet verder wil met de coaching. , Mail of bel me voor een afspraak, of kijk eerst even op mijn tarieven pagina.


Ex-pat coaching

ex-pat / english language coaching

Ex-pat Coaching / English speaker coaching

Are you looking for ex-pat coaching or "just" looking for someone who can coach you in English? Or is Dutch culture baffling you? Is being away from home harder than you expected? Are decisions that you would normally take in the blink of an eye not as easy now? Is your new home providing you with opportunities that you don't know how to latch onto? Are language problems proving harder than you imagined? Are you about to return home and do you want to prepare for "reverse culture shock"?

Language challenge

Being an ex-pat is usually an exciting experience with its' own unique highs and challenges. Most challenges are easily dealt with. Others are a bit harder and can be easier with coaching. It can help to have a Dutch and near-native English speaker who has ex-pat experience to talk to. It does not make him or her a better coach, but it does help with some of the intricacies of communication. Even if you are not a native speaker yourself, it still saves you half of the causes for misunderstanding.

About me

I have lived abroad and worked with various cultures (while abroad but also here in the Netherlands). I studied in the Netherlands and abroad. I worked in large and international companies. So I can probably relate to many of the topics that are relevant to you. As an ex-pat coach who is a life coach I will not tell you what to do, that's something that (with my help) you can find out perfectly for yourself. I can provide you with a safe, fun and challenging environment in which you can discover what to do, where you can discover your own way of dealing with things.

All coaching questions are welcome. General information on individual coaching can be found here here (currently only in Dutch). If you decide you want to be coached, we'll have an initial intake session during which we will discuss the way forward. Would you like to meet? Mail of call me, or check my fees.


vennetje met zon

Individuele Coaching

Individuele coaching?

Individuele coaching draait om jou en jouw ontwikkeling. Hieronder lees je daar meer over. Weet je al zeker dat je (door mij) gecoacht wil worden, of heb je voorkeur voor een kennismakingsgesprek? Mail of bel me dan.

Wanneer coaching?

Heb je het gevoel dat er iets (nog) beter kan in je leven maar weet je nog niet wat of hoe? Wil je nieuwe doelen halen? Of merk je misschien dat je iets in je leven wil veranderen en het maar niet lukt? Je stelt misschien wel uit, je vermijdt, je piekert erover, etc. Misschien heb je het gevoel dat je bij elke poging in dezelfde groef belandt? Dan is individuele coaching misschien iets voor jou. Als coach ben ik erin gespecialiseerd om je te begeleiden naar het helder krijgen en bereiken van doelen en wensen.

Wat is coaching niet?

Misschien is wat coaching is wel het best uit te leggen aan de hand van wat het niet is. Coaching is niet “even” een kant en klare oplossing aangereikt krijgen. Daarvoor moet je bij een mentor, leraar of adviseur zijn. Coaching is nadrukkelijk ook geen psychotherapie,dat is het domein van professionele therapeuten! Coaching is voor de gezonde mens die zichzelf wil verbeteren of een steuntje in de rug kan gebruiken. En bij coaching sta je altijd zelf aan het stuur!

Wat is coaching dan wel?

Coaching gaat ervan uit dat de sleutel tot succesvolle, duurzame verandering in jezelf ligt. Alleen jij kan die sleutel vinden en omdraaien. Alleen jij kan de vaardigheden die je erbij nodig hebt inzetten en/of ontwikkelen. Als coach kan ik je professioneel begeleiden en bij de zoektocht naar die sleutel waarmee je de deur naar de door jou gewenste verandering kan openen. Via het vergroten van je zelfinzicht ontdek je wat de groef is waar je steeds weer in belandt. Je leert hem herkennen en jezelf eruit te bevrijden. Maar pas op! In die groef staat waarschijnlijk ook een stukje mooie muziek, die willen we wel behouden. Wanneer je aanvullende vaardigheden nodig hebt kan coaching aangevuld worden met training en/of mentoring, maar dit is niet de kern van coaching.

En counseling dan?

Waar coaching coaching zich richt op meer werkgerelateerde vragen gaat counseling meer over persoonlijke vragen. Heel simpel gezegd richt coaching zich vooral op wat je doet en gaat counseling meer over persoonlijke vragen waarbij nog meer geraakt kan worden over wie je bent, wat je voelt en wat je heel diep van binnen wil. Maar wat je doet komt toch grotendeels voort uit wie je bent, wat je voelt en wat je diep van binnen wil? Bij coaching zullen we die stukken van je ook zeker kunnen raken. Een coachvraag is “ik wil al zo lang dat eigen bedrijf beginnen maar kom er maar niet aan toe! Hoe kan ik er voor zorgen dat ik er tijd voor maak?”

Hoe doe je dat dan?

Hoewel coaching geen psychotherapie, kunnen we bij coaching wel putten uit de inzichten uit de psychologie over hoe mensen in elkaar zitten. Psychotherapie is erop gericht een probleem op te lossen, je “gezond” te maken en stopt daar dan ook. Coaching is voor “gezonde” mensen en maakt je beter! Het gaat dus uit van de gezonde mens die een betere versie van zichzelf wil worden. Coaching focust zich juist niet op problemen maar op de oplossingen (die je vaak al in huis hebt, maar op één of anderen manier niet inzet!). De diverse therapievormen kunnen ook heel goed gebruikt worden om nog beter te worden!

Waarvoor kun je bij mij terecht?

Als breed opgeleide coach kan je in principe met alle coachvragen bij mij terecht. Wil je meer weten over mijn coaching, lees dan verder over life coaching als meest algemene vorm van coaching en over wat je van mij als coach kan verwachten. Ik start altijd met een kennismaking waarin we uitzoeken hoe we het aan gaan pakken. Als ik denk dat het buiten mijn mogelijkheden valt verwijs ik je door. Wil je kennismaken of (door mij) gecoacht worden? Mail of bel me dan.

Wil je meer weten over de diverse ondersoorten van coaching dan vindt je hier meer informatie.